donderdag 25 oktober 2012

Aqua-batik

Schilderen met aquarelverf en hete was op rijstpapier.
tekening maken op rijstpapier en met dunne watervaste stift (koop ik altijd bij de Hema) de tekening natrekken en ergens langs de zij- of onderkant iets schrijven met die stift zoals b.v. je naam . Zodat je kan zien wat de goede kant van je werk is, als je het kan lezen weet je dat je aan de goede kant van het papier bezig bent.
Blokje was (batik) smelten in een oud pannetje op het vuur en met een (oude) penseel in de hete was dopen en wat spetters aanbrengen op je tekening, dit is vrijwel meteen afgekoeld en kan je de eerste laag aquarelverf aanbrengen en omdat het papier zo dun is vloeit het echt alle kanten op. Dit nu goed laten drogen en niet met een föhn want dan smelt de was. Dit een paar keer herhalen spetters was - verf - spetters was enz. net zolang tot de kleur op je papier goed is.
Als het goed droog is maak je heel voorzichtig een prop van je schilderwerk hierdoor komen er wat barsten in de was. Het velletje heel voorzichtig weer in model brengen - maar pas op scheurt heel erg makkelijk - en dan nog 1 laagje aquarelverf (donkere kleur) over het hele werk zodat er wat verf in de barsten van de was gaat zitten. Dit heel erg goed laten drogen. En dan ga je strijken, een hete strijkbout een kranten papier. Steeds een nieuw stuk krant op je werk en de bout er over heen halen, dan smelt de was en die zit dan op de krant. Steeds nieuw stuk krant gebruiken net zolang strijken tot er geen was meer afkomt.
Maar het blijft een kwetsbaar velletje papier dus het beste is om het rijstpapier met gel medium op een canvas schilder karton/paneel te plakken.2 opmerkingen:

  1. Wat een mooie vuurtoren en grappig zo met die vlekken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, wat een bijzondere technieken beschrijf je. Het is een prachtig schilderij.

    BeantwoordenVerwijderen